DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. aprīlī, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
4
4

"Latvijas Vēstnesī" pārbauda informācijas drošību

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ar 2011. gadu Latvija plāno ieviest valsts oficiālo elektronisko publikāciju, tādēļ viens no svarīgiem priekšdarbiem ir pilnveidot informācijas drošību, lai nākotnē normatīvie akti u.c. oficiālā informācija būtu pieejami tādā e-vidē, kas garantē kvalitatīvu un ticamu oficiālo publikāciju, precīzi atbilstošu pirmavotam. Auditoru secinājums – oficiālā izdevēja uzturētā e-vide ir droša un informācijas drošības pārvaldības sistēma tiek pilnveidota saskaņā ar prasībām, ko izvirzījis starptautiskais standarts ISO 27001:2005.

Lai oficiālais izdevējs – valsts SIA “Latvijas Vēstnesis” - būtu laikus sagatavojies arī oficiālās e-publikācijas nodrošināšanai, 2008. gadā tika pieņemts stratēģisks lēmums ieviest informācijas drošības vadības sistēmu (IDS). Kopš tā laika „Latvijas Vēstnesis” pakāpeniski pilnveidoja visus tehnoloģiskos procesus, maksimāli gādājot par informācijas drošību un attīstot informācijas pārvaldības infrastruktūru. IDS ieviesta pērnā gada nogalē un sertificēta atbilstoši ISO 27001:2005 prasībām. Tā Latvijā ir jauna prakse, jo “Latvijas Vēstnesis” ir otrais uzņēmums mūsu valstī, kas ieguvis sertifikātu par atbilstību šim autoritatīvajam standartam. Sistēmas ieviešanā tika piesaistīti Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļi. IDS kļuvis par nozīmīgu mehānismu oficiālā izdevēja ikdienas darbā, lai nepārtraukti pilnveidotu informācijas drošību oficiālās e-publikācijas ieviešanas kontekstā.

8. aprīļa IDS uzraudzības auditā speciālisti nav konstatējuši nevienu neatbilstību secināja, ka „Latvijas Vēstneša” uzturētā informācijas drošības pārvaldības sistēma atbilst ISO 27001:2005 standarta prasībām, turklāt tajā nav konstatēta neviena neatbilstība. Auditori konstatējuši vairākus oficiālā izdevēja turpmākā darbā noderīgus novērojumus sistēmas tālākai pilnveidei. Auditu veica neatkarīgā starptautiskā sertifikācijas organizācija “Bureau Veritas” (vadošais auditors Dr. Peters Katona no Ungārijas). Paralēli notika kvalitātes vadības sistēmas pārsertifikācijas audits (ISO 9001:2008), kurā VSIA „Latvijas Vēstnesis” kvalitātes vadības sistēma novērtēta kā efektīva un pārsertificēta kā atbilstoša standarta jaunās versijas prasībām.

Saistībā ar oficiālās e-publikācijas nodrošināšanas priekšdarbiem VSIA „Latvijas Vēstnesis” informē arī par citu sabiedrībai noderīgu aktualitāti. Kā iepriekš ziņots, 30. martā pieņemta „Valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepcija”. Paredzēts, ka valsts arī turpmāk gādās par informācijas ērtu lietošanu: likumi joprojām būs pieejami konsolidētā veidā, un sabiedrībai normatīvo aktu konsolidētās versijas, tajā skaitā vēsturiskās, būs pieejamas bez maksas. Tādēļ no 9. aprīļa tiesību aktu vortāla www.likumi.lv lietotāji brīvi var izmantot arī normatīvo aktu vēsturiskās redakcijas. Šis pakalpojums varētu būt nozīmīgs jaunums jurisprudences profesionāļiem, tiesībzinātnes studentiem, kā arī valsts iestāžu darbiniekiem, kuriem tās ir svarīgs informācijas avots ikdienas darbā vai studiju procesā.

Vortāls www.likumi.lv iedzīvotājiem piedāvā pilnīgu un sistematizētu LR normatīvo aktu datu bāzi ar plašām atlases iespējām un nodrošina šādu pakalpojumu – normatīvo aktu tekstus ar tajos iestrādātiem grozījumiem jeb tā sauktās konsolidētās redakcijas. Lietotājiem noderīgi zināt, ka visi normatīvie akti, tos meklējot vortālā, automātiski atveras to aktuālajā redakcijā. Tiklīdz tiek publicēti jauni normatīvā akta grozījumi, tiek izveidota arī jauna normatīvā akta konsolidētā redakcija, kas kļūst par aktuālo redakciju grozījumu spēkā stāšanās dienā (tā pieejama jau no pulksten 00.01). Savukārt līdzšinējā aktuālā redakcija kļūst par vēsturisko redakciju – tā tiek saglabāta un to var brīvi lietot, lai iegūtu informāciju par normatīvā akta iepriekš spēkā esošajām redakcijām.

Uzziņai

Oficiālā informācija ir valstiski noteikta informācija, ar kuras izziņošanu sabiedrībai iestājas noteiktas juridiskās sekas (normatīvie akti un oficiālie paziņojumi / sludinājumi, kas noteikti kā obligāti publicējamie). Valsts pienākums ir oficiāli publicēt un darīt iedzīvotājiem ērti pieejamu visu oficiālo informāciju. Latvijā šī oficiālās publikācijas funkcija tiek īstenota, oficiālo informāciju publicējot laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”, kuru izdod valsts SIA „Latvijas Vēstnesis”. Lai iedzīvotājiem būtu ērti iepazīties ar laikraksta saturu, tas bez maksas pieejams internetā www.vestnesis.lv, taču šobrīd e-versijai ir vien informatīvs raksturs. Nolūkā padarīt normatīvos aktus ikdienā lietojamus, Tieslietu ministrijas uzdevumā 2001. gadā izveidots tiesību aktu vortāls www.likumi.lv, kura datu bāze savienota ar oficiālā laikraksta „Latvijas Vēstnesis” e-versiju  un kas sabiedrībai nodrošina konsolidētus tiesību aktus.

Lai īstenotu efektīvāku LR Satversmes 90.panta „Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības” izpildi un taupītu resursus, kas šobrīd tiek izlietoti papīra laikraksta „Latvijas Vēstnesis” drukāšanai, „Valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepcija” (MK to pieņēma 30. martā) paredz atteikties no laikraksta formas. Piedāvātais risinājums: oficiālo informāciju publicēt tikai elektroniski internetā (ar likumu ieviest oficiālu e-publikāciju, t.i., elektroniski publicētajiem dokumentiem tiktu piešķirts juridiski saistošs statuss). Ieguvums – resursu taupīšana un pieejamāka (ērtāk sasniedzama / lietojama) oficiālā publikācija.

Papildinformācijai:
Ilze Apine
E-pasts: ilze.apine@lv.lv
Tālr.: +371 67313091

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI