DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Saudzējot balto stārķi, AS "Sadales tīkls" pārstāj potenciāli bīstamo ligzdu noņemšanu

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
AS „Sadales tīkls” atbildīgie speciālisti, saudzējot balto stārķu populāciju un operatīvi reaģējot uz putnu ierašanos, pārtrauc elektroapgādei potenciāli bīstamo ligzdu noņemšanu no elektrolīniju balstiem ārpus ligzdošanas laikā. Pēc ornitologu sniegtajām ziņām baltie stārķi no ziemošanas vietām ir atgriezušies divas nedēļas ātrāk.

Ik gadu AS ”Sadales tīkls” speciālistiem, apsekojot elektrolīnijas, nākas konstatēt un novērst bojājumus, ko rada uz elektrolīniju balstiem uzceltās balto stārķu ligzdas. Šādi bojājumi ir biežs lauku māju elektroapgādes traucējumu iemesls, un to novēršanai tiek izmantots putnu ārpus ligzdošanas periods no 31. augusta līdz 01. aprīlim.

AS „Sadales tīkls” uzskaitītās potenciāli bīstamās ligzdas, kuras joprojām apdraud drošu elektroapgādi tiks vēlreiz apsekotas pēc ligzdošanas perioda beigām un noņemtas rudenī. Turklāt iedzīvotājiem jāņem vērā, ka potenciāli bīstamās ligzdas var izraisīt elektroapgādes traucējumus arī ligzdošanas periodā, kādēļ arī šajā periodā, iespējams, tās būs jānoņem, rīkojoties saskaņā uzņēmumā izstrādāto „Kārtību, kas nosaka rīcības baltā stārķa ligzdas noņemšanas vai indivīda traucēšanas gadījumos”, kura ir saskaņota ar Vides ministriju.

Lai ievērotu dabas aizsardzības un vides prasības baltā stārķa populācijas saglabāšanai, no 2005. gada Latvenergo koncernā Vides un darba aizsardzības funkcijas speciālisti ir izstrādājuši „Kārtību, kas nosaka rīcības baltā stārķa ligzdas noņemšanas vai indivīda traucēšanas gadījumos”, kura ir saskaņota ar Vides ministriju un saskaņā ar  kuru arī strādā AS ”Sadales tīkls”. Saskaņā ar šo kārtību un „Nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauju”, balto stārķu ligzdas stārķu ligzdošanas periodā (no 01.aprīļa līdz 31.augustam) tiek noņemtas tikai ārkārtas gadījumos ar mērķi novērst elektropārvades traucējumus un nodrošināt drošību trešajām personām. „Nemedījamo sugu indivīdu iegūšanas atļauja” tiek izsniegta katru gadu stārķu ligzdošanas periodam no 1.aprīļa līdz 30.septembrim un izmantota tikai ārkārtas gadījumos. Atļauju izsniedz Vides ministrijas Dabas aizsardzības pārvalde.

Ārpus ligzdošanas periodā (no 31.augusta līdz 01.aprīlim) iepriekš minētā kārtība nosaka, ka, saskaņojot ar Reģionālajām vides pārvaldēm, atļauts veikt potenciāli bīstamo ligzdu noņemšanu.

Vairāku gadu garumā, pavasarī atjaunojot savu mājvietu, baltais stārķis izveido ievērojamu ligzdas uzslāņojumu, kādēļ tiek bojāti elektrolīniju balsti, izolatori un vadi, turklāt arī izraisīti elektroapgādes traucējumi. AS ”Sadales tīkls” speciālisti, veicot regulāru elektroiekārtu apsekošanu, konstatē iekārtas defektu, ko izraisa smaga baltā stārķa ligzda un parasti balsts ir satrupējis, nespēj noturēt slodzi, kā arī pievienotās elektrolīnijas ir sarūsējušas. Bojājumu likvidēšanas gaitā parasti tiek noņemta ligzda, nomainīts balsts, izolatori un elektrolīnijas, un šos darbus veic tikai putnu ārpus ligzdošanas periodā no 31. augusta līdz 01. aprīlim – laikā, kad putni aizlidojuši uz siltajām zemēm.

Māra Janaus, Latvijas Universitātes ornitoloģe: ”Stārķa ligzdas svars vairāku gadu laikā var sasniegt 500 kilogramu un tādējādi, ja balsts vairs nav jauns un stingrs, apdraudēt gan iedzīvotājus, gan arī pašus putnus. Nedrošu, sasvērties sākušu smago ligzdu noņemšana no balstiem ārpus ligzdošanas periodā neapdraud baltā stārķa populāciju, jo pavasarī, atgriežoties no ziemošanas vietām, tie paspēj uzvīt jaunu mājvietu. Latvijā pēdējos gados baltie stārķi savas ligzdas visvairāk ir uzbūvējuši uz elektrolīniju balstiem, ko var skaidrot ar pielāgošanos apkārtējai videi un arī ar iedzīvotāju atteikšanos savās lauku sētās izveidot speciālas vietas stārķu ligzdošanai”.

Kopā uz AS ”Sadales tīkls” elektrolīniju balstiem 2008. gadā ir reģistrētas 5762 ligzdas, un, veicot ikgadējos  remontdarbus, ko izraisa baltā stārķa smagās ligzdas, AS ”Sadales tīkls” darbinieki  noņēmuši  170 ligzdas, kas ir 2.9 % no visām uz elektrolīniju balstiem reģistrētajām.

Andris Siksnis, AS “Latvenergo”
Ārējās komunikācijas daļas vadītājs
Tālr.: 67728811; 29286350

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI