SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. maijā, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
5
5

Var zvanīt Ģimenes ārstu konsultatīvajam tālrunim

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001 sniegs konsultācijas par vienkāršām veselības problēmām, kuru risināšanai nav nepieciešama neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Laikā, kad nestrādā ģimenes ārsts, pacienti var zvanīt Ģimenes ārstu konsultatīvajam tālrunim 66016001, lai saņemtu medicīniskas konsultācijas un ieteikumus, kā rīkoties pēkšņu veselības problēmu vai hronisku saslimšanu paasinājuma gadījumos.

Tas nav paaugstinātas maksas tālrunis

Konsultācijas iedzīvotājiem no 2011. gada 1. maija sniedz pieredzējuši ģimenes ārsti un ārsta palīgi darba dienās no pulksten 18.00 līdz 8.00 no rīta, bet brīvdienās un svētku dienās iedzīvotāji varēs saņemt konsultācijas visu diennakti.

Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001 nav paaugstinātas maksas tālrunis. Zvanot no fiksētā tālruņa vai mobilā tālruņa, zvanītājs maksās atbilstoši sava operatora noteiktajiem tarifiem par zvaniem uz fiksēto Rīgas diapazona numuru. Lai noskaidrotu maksu par zvanu uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni, iedzīvotāji var zvanīt sava telefona operatoram un uzzināt, cik maksās šāds zvans – tas atkarīgs gan no operatora, gan katra konkrētā pieslēguma veida.

Veselības ministrija Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darbību nodrošinās Sociālās drošības tīkla stratēģijā paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros. Šāds tālrunis ieviests tādēļ, lai iedzīvotājiem būtu iespēja saņemt medicīniskas konsultācijas un izglītojošus padomus, kā rīkoties vienkāršāku saslimšanu gadījumos. Ministrija cer, ka tādējādi mazāk izsaukumu un darba būs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un slimnīcu uzņemšanas nodaļām.

"Ja konsultatīvā tālruņa operatoram radīsies šaubas par personas veselības stāvokli, zvanu pāradresēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam."

Konsultācijas iedzīvotājiem tiks sniegtas pēc Latvijas Ģimenes ārstu asociāciju izstrādātiem kritērijiem, lai atpazītu situācijas, kas nav un kas ir bīstamas pacienta dzīvībai vai veselībai. Ja pēc zvanītāja teiktā Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa operatoram radīsies šaubas par personas veselības stāvokli, zvanu pāradresēs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

2011. gada 1. maijā Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001 saņēma 72 zvanus, no kuriem medicīniski padomi bija nepieciešami 68 iedzīvotājiem. Pārsvarā iedzīvotājiem bija nepieciešami ārstu padomi, kā rīkoties paaugstinātas temperatūras un saaukstēšanās, galvas sāpju gadījumā, vemšanas gadījumā, ja ir paaugstināts asinsspiediens un citu vienkāršu saslimšanu reizēs. Medicīniskās konsultācijas bija nepieciešamas iedzīvotājiem no visas Latvijas. Zvani saņemti no Rīgas (46 zvani), Rīgas rajona, Tukuma, Jelgavas, Rēzeknes, Cēsīm, Valmieras un no citām pilsētām.

Ātrajai palīdzībai jāzvana 113

Veselības norēķinu centrs uzsver, ka Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis 66016001 sniegs konsultācijas par vienkāršām veselības problēmām, kuru risināšanai nav nepieciešama neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktors Armands Ploriņš saka: "Katru dienu NMP dienesta 113 zvanu centrs sniedz telefoniskas konsultācijas 300 līdz pat 400 iedzīvotājiem, kam nav nepieciešama ātrā palīdzība, bet gan tikai padoms, kā rīkoties, ja ir temperatūra vai kādi citi veselības sarežģījumi, kas neapdraud dzīvību. Tādēļ konsultatīvā telefona ieviešanu vērtējam atzinīgi un ceram, ka tas ne tikai kalpos kā vēl viena alternatīva, kur iedzīvotājiem saņemt nepieciešamo ārsta padomu, bet arī varētu ievērojami atslogot ātrās palīdzības dispečeru un dežūrārstu darbu."

"Zvanītājs maksās atbilstoši sava operatora noteiktajiem tarifiem par zvaniem uz fiksēto Rīgas diapazona numuru."

Ja ir noticis nelaimes gadījums, pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis, apdraudot veselību vai dzīvību, iedzīvotājiem jāzvana NMP dienestam.

Atcerieties, ātrā palīdzība pa tālruni 113 jāizsauc gadījumā, ja ir

  • pēkšņa saslimšana, trauma, nelaimes gadījums;

  • pēkšņi sirdsdarbības traucējumi, sāpes sirds apvidū, auksti sviedri, samaņas zudums;

  • pēkšņs elpas trūkums, smakšanas lēkmes vai aizdusa;

  • pēkšņas sāpes rokās vai kājās, roku vai kāju aukstums, bālums;

  • pēkšņas sāpes vēderā, saindēšanās, vemšana, intensīva caureja;

  • pēkšņi apziņas traucējumi, krampji, ģībonis, galvas vai muguras sāpes, jušanas vai kustību traucējumi;

  • pēkšņi psihiski traucējumi, kuriem raksturīga agresīva rīcība vai pašnāvības mēģinājums;

  • pēkšņas sāpes jostas un krustu apvidū vai urinācijas traucējumi;

  • dzīvībai bīstama jebkuras izcelsmes asiņošana, smagas alerģiskas reakcijas;

Tāpat mediķu brigāde izsaucama, ja jānogādā dzemdētāja uz dzemdību nodaļu.

Bezmaksas informatīvais tālrunis

Veselības norēķinu centrs arī atgādina, ka ar jautājumiem par iespējām saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus par valstī noteiktajām pacientu iemaksām, par līgumattiecībās ar Veselības norēķinu centru esošiem ārstiem un par citiem jautājumiem, kas saistīti ar veselības aprūpes organizēšanas kārtību, iedzīvotāji var zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 darba dienās no pulksten 8.30 līdz 17.00.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI