SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. martā, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
5
5

Biedrību gada pārskatu publiskā pieejamība

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar likumu biedrības mērķis nevar būt peļņas gūšana. Taču grāmatvedībā jābūt kārtībai arī šīm organizācijām, jo to gada pārskats sastāv no bilances, ieņēmumu un izdevumu pārskata, ziedojumu un dāvinājumu pārskata un ziņojuma.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ministru kabineta grozījumi noteikumos par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem aktualizē VID sniegtās informācijas nodošanas secību Uzņēmumu reģistram, lai nodrošinātu nevalstisko organizāciju pārskatu publisko pieejamību. Mazinot administratīvo slogu, pirms gada izdarītie grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā noteica gada pārskatu iesniegšanu tikai vienā iestādē - Valsts ieņēmumu dienestā. Savukārt Uzņēmumu reģistram ar likumu ir deleģēts pienākums sniegt informāciju par reģistrētajiem tiesību subjektiem un juridiskajiem faktiem, un likums arī dod tiesības izmantot reģistra informāciju.

Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 3. oktobra noteikumos Nr. 808 "Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem" stājās spēkā 12. martā. Tajos formulētā prasība saskaņota ar likumu un paredz, ka gada pārskata noraksts vai kopija iesniedzama Valsts ieņēmumu dienestā. Termiņš ir tāds pats kā līdz šim - ne vēlāk kā līdz 31. martam.

Noteikumi papildināti ar nosacījumu elektroniski noformētās gada pārskatu informācijas nodošanai. Valsts ieņēmumu dienestam (VID) piecu dienu laikā elektroniski ir jānodod pārskati Uzņēmumu reģistram, kam savukārt jānodrošina to publiska pieejamība.

Noteikumi paredz VID pienākumu nodot Uzņēmumu reģistram arī pagājušajā gadā saņemtos pārskatus.

Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāra palīdze Santa Segliņa skaidro, ka grozījumi
noteikumos paredz, ka VID nodos elektroniski Uzņēmumu reģistram kopš 2010. gada 24. februāra saņemtos biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatus. Minētajā datumā stājās spēkā grozījumi Biedrību un nodibinājumu likumā, saskaņā ar kuriem biedrībām un nodibinājumiem vairs nebija pienākums gada pārskatus iesniegt Uzņēmumu reģistrā.

Pašreiz publiski pieejami ir visi Uzņēmumu reģistrā iesniegtie gada pārskati. Biedrību un nodibinājumu gadījumā tas attiecas uz tiem pārskatiem, kas Uzņēmumu reģistrā bija iesniegti līdz 2010. gada februārim, attiecībā uz arodbiedrībām  - visi līdz šim brīdim iesniegtie pārskati.
Tiklīdz būs izdarīti grozījumi jau esošajā starpresoru vienošanās, kas regulē uzņēmumu un komersantu gada pārskatu datu apmaiņu starp Uzņēmumu reģistru un VID, papildinot to ar kārtību, kā notiek datu apmaiņa par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem, tā Uzņēmumu reģistrā būs pieejami arī pēc 2010. gada 24. februāra VID  iesniegtie biedrību un nodibinājumu, kā arī to arodbiedrību, kuras pārskatus iesniegušas tikai VID, gada pārskati, norāda galvenā valsts notāra palīdze.

Atšķirībā no uzņēmumu un komersantu gada pārskatiem, par kuriem laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" tiek publicēts paziņojums, ka attiecīgie uzņēmumu un komersantu pārskati ir pieejami Uzņēmumu reģistrā, par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem šāds paziņojums publicēts netiks. Bet personām būs iespēja vērsties Uzņēmumu reģistrā, lai noskaidrotu, vai attiecīgais gada pārskats šeit ir pieejams, kā arī likumā noteiktajā kārtībā iegūt reģistrā pieejamo gada pārskatu informāciju.
 

E-paraksts noder arī likvidācijas kārtošanai

Ziņas šā gada 1. martā liecina, ka ir reģistrēta 12 441 biedrība, 889 nodibinājumi un 171 arodbiedrība. UR gan nav informācijas, cik no šīm sabiedriskajām organizācijām reāli darbojas.
Biedrību likvidāciju reglamentē Biedrību un nodibinājumu likuma VI nodaļa (Biedrības darbības izbeigšanās un likvidācija).

Kopumā likvidācijas process ilgst sešus mēnešus. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja biedrības biedri ir nolēmuši darbību izbeigt, tad no reģistra tā netiks izslēgta ātrāk kā pēc sešiem mēnešiem no lēmuma pieņemšanas dienas, skaidro Santa Segliņa. Piesakot darbības izbeigšanu, pieteikumu (B7 veidlapa)  paraksta valdes locekļi, bet pieteikumu biedrības izslēgšanai no reģistra (B9 veidlapa) - likvidators. Informācija par likvidāciju pieejama UR mājaslapā http://www.ur.gov.lv/biedribas.html

"Likumā noteiktajā kārtībā var iegūt reģistrā pieejamo gada pārskatu informāciju."

Ja valdes locekļiem un likvidatoriem ir drošais elektroniskais paraksts ar laika zīmogu, tad pieteikumus ir tiesības iesniegt arī elektroniski. Protams, jāskatās, lai arī dokumenti, kas pamato biedrības darbības izbeigšanu (biedru sapulces vai valdes sēdes protokols)  būtu parakstīti ar drošo elektronisko parakstu, norāda Uzņēmumu reģistra speciāliste.

Vienkāršāks ir arodbiedrības likvidācijas process - lēmums par likvidāciju tiek pieņemts atbilstoši statūtu noteikumiem, Uzņēmumu reģistrā iesniedz pieteikuma veidlapu, augstākās lēmējinstitūcijas lēmumu par darbības izbeigšanu un kvīti par valsts nodevas samaksu. Dokumenti tiek izskatīti piecu darbdienu laikā.

"Lursoft" statistika liecina, ka pēdējos gados sabiedrisko organizāciju, to apvienību, biedrību un nodibinājumu skaitu ik gadus papildina vairāk nekā pusotrs tūkstotis jaunu. Piemēram, pagājušajā nedēļā reģistrētas 49 biedrības un nodibinājumi, tostarp arodbiedrība, pensionāru un citu sociālo grupu un teritoriju atbalsta fondi, interešu centri, sporta un izglītības iniciatīvu organizācijas. Ik gadu tiek likvidēti vairāki desmiti organizāciju.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI