SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. maijā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
15
15

Mikrosabiedrību dibināšanas sludinājumi - par pašizmaksu, par pamatkapitāla palielināšanu – bez maksas

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Sludinājums par komercreģistrā izdarīta ieraksta izsludināšanu saistībā ar jaunas mikrosabiedrības dibināšanu maksās tikai 12 latus un 60 santīmus. To paredz 5. maijā valdības pieņemtie grozījumi noteikumos par komercreģistra ierakstu izsludināšanas izmaksu apmēriem un iekasēšanas kārtību. Tie stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.
Otrs nozīmīgs jaunums - par tādu komercreģistra ziņu izsludināšanu (oficiālo publikāciju), kas saistītas ar pamatkapitāla palielināšanu, mikrosabiedrībām nebūs jāmaksā vispār.

Jauno kārtību nosaka Komerclikums

2010. gada 15. aprīļa grozījumi Komerclikumā paredz atbalsta pasākumus mikrosabiedrībām - sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, kuras atbilst Komerclikuma 185.1 panta pirmās daļas kritērijiem:

  • sabiedrības dibinātāji ir fiziskās personas, un to maksimālais skaits ir pieci;
  • sabiedrības dalībnieki ir fiziskās personas, un to maksimālais skaits ir pieci;
  •  sabiedrības valdes sastāvā ir viens vai vairāki locekļi, un viņi visi ir sabiedrības dalībnieki;
  • katrs sabiedrības dalībnieks ir tikai vienas tādas sabiedrības dalībnieks, kuras pamatkapitāls ir mazāks par Komerclikuma 185. pantā noteikto – 2000 latiem.

Grozījumi Komerclikumā paredz mikrosabiedrībām samazinātu maksu par komercreģistra ierakstu izsludināšanas publikācijām. Pirmkārt, līdz 2012. gada 1. maijam mikrosabiedrības atbrīvotas no oficiālās publikācijas maksas par tādu komercreģistra ziņu izsludināšanu, kas saistītas ar pamatkapitāla palielināšanu. Komerclikuma 15. pants par valsts nodevu paredz: „Ja sabiedrība ar ierobežotu atbildību atbilst šā likuma 185.1 panta pirmās daļas noteikumiem, tā ir atbrīvota no valsts nodevas maksāšanas par tādu dibināšanas dokumentu grozījumu reģistrēšanu un tādu ierakstu izdarīšanu, kuri saistīti ar pamatkapitāla palielināšanu.”

Otrkārt, līdz nenoteiktam laikam mikrosabiedrībām oficiālā publikācija „Latvijas Vēstnesī” par komercreģistrā izdarītu ierakstu par jaunu mikrosabiedrību izsludināšanu samazināta līdz sludinājuma pašizmaksai. Komerclikuma 11. pants „Komercreģistra ierakstu izsludināšana” paredz: "Ja komercreģistrā ir izdarīts ieraksts par jaunu šā likuma 185.1 panta pirmās daļas noteikumiem atbilstošu sabiedrību ar ierobežotu atbildību, maksa par šāda ieraksta izsludināšanu nedrīkst pārsniegt attiecīgā ieraksta izsludināšanas pašizmaksu."

Ko nozīmē pašizmaksa

Grozījumi Komerclikumā stājās spēkā 1. maijā, bet 5. maijā Ministru kabineta (MK) sēdē apstiprināja „Grozījumus Ministru kabineta 2002. gada 27. decembra noteikumos Nr. 599 „Noteikumi par komercreģistra ierakstu izsludināšanas izmaksu apmēriem un iekasēšanas kārtību””. Noteikts, ka maksa par komercreģistrā izdarīta ieraksta izsludināšanu saistībā ar jaunas mikrosabiedrības dibināšanu ir sludinājuma pašizmaksas apjomā, kas ir 12,60 lati. Grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”. Atkarībā no dokumenta iesniegšanas publicēšanai paredzams, ka tas notiks nākamnedēļ.

"Noteikumos noteiktā summa – Ls 12,60 – veidojas par trim sludinājumiem: viens par uzņēmuma darbības uzsākšanu, un vēl divi par iespējamo tā likvidāciju."

Jaunas sabiedrības ar ierobežotu atbildību izsludināšanas un divu sludinājumu par likvidāciju kopējais apjoms laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” aizņem 90 cm2. Kā skaidro VSIA „Latvijas Vēstnesis” valdes priekšsēdētāja Daina Ābele, šobrīd, saglabājot arī komercreģistrā izdarīta ieraksta publicēšanu papīra formātā, vienas publikācijas pašizmaksa „Latvijas Vēstnesī” ir Ls 4,20, ko veido laikraksta drukāšana, darba samaksas, kā arī datubāzu un infrastruktūras uzturēšana. Noteikumos noteiktā summa – Ls 12,60 – veidojas par trim sludinājumiem: viens par uzņēmuma darbības uzsākšanu, un vēl divi par iespējamo tā likvidāciju. Komerclikuma 324. panta pirmā daļa nosaka, ka maksā par komercreģistrā izdarīta ieraksta par jaundibinātu komercsabiedrību vai individuālo komersantu izsludināšanu ir iekļautas likvidācijas izsludināšanas izmaksas divu sludinājumu apmērā – par sabiedrības darbības izbeigšanu un likvidācijas uzsākšanu un par kreditoru prasījumu pieteikšanas vietu un termiņu.

Kā prognozē D.Ābele, ieviešot oficiālo elektronisko publikāciju un atsakoties no papīra publikācijas (šādi samazinot ražošanas izmaksas), nākotnē mikrosabiedrībām maksa par sludinājumiem varētu samazināties vēl par 18 procentiem.

Citas cenas nemainās

Ministru kabineta 2001. gada 27. decembra noteikumi Nr. 599 „Noteikumi par komercreģistra ierakstu izsludināšanas izmaksu apmēriem un iekasēšanas kārtību” nosaka, ka maksa par komercreģistrā izdarītu ierakstu par jaunu komercsabiedrību izsludināšanu ir 24 lati. Arī šajā summā papildus maksai par komercsabiedrības dibināšanas publikāciju ir iekļautas 2 publikācijas saistībā ar iespējamo komercsabiedrības likvidāciju.

Savukārt maksa par komercreģistrā izdarītu ierakstu par jaunu individuālo komersantu un komersanta filiāles izsludināšanu ir 16 lati. Šajā summā arī papildus maksai par dibināšanas publikāciju iekļautas 2 publikācijas saistībā ar iespējamo likvidāciju.

Kādēļ maksa noteikta virs sludinājumu pašizmaksas? Ar šiem ienākumiem jānosedz tie izdevumi, kas rodas saistībā ar normatīvo aktu – likumu u.c. Saeimas, Valsts prezidenta, MK, Satversmes tiesas un ministriju pieņemto aktu – publicēšanu. Oficiālās informācijas izsludināšanai valsts budžeta līdzekļi nav paredzēti.

Vēl noteikumi paredz, ka maksa par izsludināšanu ir 8 lati, ja izsludina  citu komercreģistra ierakstu vai grozījumu; ierakstu komercreģistrā par Uzņēmumu reģistrā reģistrētu uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību), filiāli, nodaļu vai pārstāvniecību; vairākus grozījumus viena komersanta komercreģistra ierakstos un dibināšanas dokumentos, kas reģistrācijai pieteikti vienlaikus; ierakstu, kas saistīts ar komercsabiedrības reorganizāciju, ja pēc reorganizācijas netiek dibināta jauna komercsabiedrība; ierakstu, kas saistīts ar komercsabiedrības reorganizāciju, ja pēc reorganizācijas tiek dibināta jauna komercsabiedrība (par jaunas komercsabiedrības dibināšanas ierakstu izsludināšanu papildus maksājot jau norādītos 24 latus).

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI