DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2008
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienests INFORMĒ

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Palielināti pieļaujamie ievedamo preču apjomi personīgajā bagāžā no trešām valstīm

        Saskaņā ar izmaiņām Eiropas Savienības (ES) normatīvajos aktos, kas nosaka fizisko personu ievedamās bagāžas atbrīvošanu no nodokļiem, un pieņemtajiem grozījumiem likumā „Par akcīzes nodokli” un likumā „Par pievienotās vērtības nodokli”, no 2008.gada 1.decembra ir palielināti pieļaujamo pārvietojamo preču apjomi no trešām valstīm – palielināta ievedamo preču kopējā vērtība naudas izteiksmē, palielināts atļautais alkoholisko dzērienu ievešanas apjoms, atcelts apjoma ierobežojums attiecībā uz smaržu un tualetes ūdeņu ievešanu no trešām valstīm, kā arī palielināta noteiktā preču kopējā vērtība attiecībā uz nelieliem komerciāliem preču sūtījumiem no trešām valstīm uz Latviju.

Komerciālie preču sūtījumi

        Saskaņā ar ES regulā noteikto ar 2008.gada 1.decembri no nodokļu maksājumiem tiek atbrīvoti nelielas vērības komerciāli preču sūtījumi, ko no trešās valsts sūta saņēmējam Latvijā un kuru vērtība nepārsniedz 150 eiro (105,42 lati). Šis atbrīvojums tiek piemērots sūtījumiem, ko komersanti veic savā starpā vai sūtījumiem, ko komersants sūta privātpersonai.

Līdz šim no nodokļu maksājumiem tika atbrīvoti preču sūtījumi, kuru vērtība nepārsniedz 22 eiro.

No trešām valstīm ievedamo preču vērtība

Ieceļojot Latvijā no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, piemēram, ASV, Krievijas u.c., kā arī no atsevišķām ES teritorijām (Ālandu salām, Normandijas salām, Vācijas Federatīvajā Republikā – Helgolandes salas, Bizingenas teritorijas, Itālijas Republikā – Livinjo, Kampjoni d’Italia un Lugāno ezera Itālijas teritoriāliem ūdeņiem, Spānijas Karalistē – Seūtu, Melilju un Kanāriju salām, Francijas Republikā – Francijas Republikas aizjūras departamentiem) no 2008.gada 1.decembra bez nodokļu nomaksas drīkst ievest preces personīgai lietošanai, savam patēriņam vai dāvanām, ja to kopējā vērtība vienai personai nepārsniedz:

•       Ls 210, ja ieceļo pa sauszemi;

•       Ls 300, ja ieceļo ar gaisa transportu vai jūras transportu;

•       Ls 200 personām, kas ir jaunākas par 15 gadiem (neatkarīgi no ieceļošanas veida).

        Kopējā vērtībā neiekļauj:

1)      personīgās bagāžas vērtību, ko ceļotājs ieved uz laiku vai ieved atpakaļ pēc pagaidu izvešanas;

2)      zāļu vērtību, kas nepieciešamas ceļotāja personiskajām vajadzībām;

3)      tabakas izstrādājumus, alkoholiskos dzērienus un degvielu, ko ieved personīgajā bagāžā, ievērojot likumā „Par akcīzes nodokli” noteiktos nosacījumus.

        Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” paredz, ka ar pievienotās vērtības nodokli neapliek preces, ko personīgajā bagāžā iekšzemē ieved fiziskā persona, kas ierodas no trešās valsts vai trešās teritorijas, ja šāds preču imports nav komerciāls. Par personīgo bagāžu uzskata bagāžu, ko ceļotājs uzrāda muitas iestādēm iebraukšanas brīdī, kā arī bagāžu, ko viņš vēlāk uzrāda tām pašām muitas iestādēm, pierādot, ka šī bagāža izbraukšanas brīdī ir reģistrēta kā līdzvedama bagāža sabiedrībā, kas nodrošina ceļojumu. Preču importu neuzskata par komerciālu, ja:

1)      tas nenotiek regulāri;

2)      tiek ievestas vienīgi preces, kas paredzētas ceļotāja personīgai vai ģimenes lietošanai vai dāvināšanai;

3)      preces tiek ievestas tādā vērtībā un daudzumā, kas atbilst šajā pantā noteiktajiem ierobežojumiem.

Saskaņā ar ES normatīvajos aktos noteikto, līdz šim, nemaksājot muitas maksājumus, viens ceļotājs neatkarīgi no ieceļošanas veida personīgajā bagāžā varēja ievest preces, kuru kopējā vērtība nepārsniedz 175 eiro.

Pieļaujamie ievedamo akcīzes preču apjomi

        Ieceļojot Latvijā no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, piemēram, ASV, Krievijas u.c., kā arī no atsevišķām ES teritorijām (Ālandu salām, Normandijas salām, Vācijas Federatīvajā Republikā – Helgolandes salas, Bizingenas teritorijas, Itālijas Republikā – Livinjo, Kampjoni d’Italia un Lugāno ezera Itālijas teritoriāliem ūdeņiem, Spānijas Karalistē – Seūtu, Melilju un Kanāriju salām, Francijas Republikā – Francijas Republikas aizjūras departamentiem) saskaņā ar grozījumiem likumā „Par akcīzes nodokli” no 2008.gada 1.decembra bez nodokļu nomaksas drīkst ievest akcīzes preces personīgai lietošanai, savam patēriņam vai dāvanām (nekomerciālos nolūkos) šādos apmēros:

1.      Tabakas izstrādājumus:

•       200 cigaretes vai

•       100 cigarillas vai

•       50 cigārus vai

•       250 gramus smēķējamās tabakas.

•       tabakas izstrādājumus jebkurā kombinācijā, ja procentu daļa, ko izmanto no individuāli noteiktajiem daudzumiem, kopā nepārsniedz 100 procentus.

Atbrīvojumus piemēro fiziskajai personai, kas ir sasniegusi 18 gadu vecumu.

Piemēri pieļaujamo tabakas izstrādājumu daudzumu pārvietošanai bez nodokļu nomaksas:

•       100 cigaretes (50% no atļautā cigarešu daudzuma) un 50 cigarillas (50% no atļautā cigarešu daudzuma).

•       50 cigaretes (25% no atļautā cigarešu daudzuma), 25 cigarillas (25% no atļautā cigarillu daudzuma) un 25 cigārus (50% no atļautā cigāru daudzuma).

2.      Alkoholiskos dzērienus:

2.1.    1 litru destilētu dzērienu un alkoholu, ja alkohola saturs pārsniedz 22 tilpumprocentus, nedenaturētu etilspirtu ar spirta tilpumkoncentrāciju 80% un vairāk vai

2.2.    2 litrus destilētu dzērienu, alkohola un aperitīvu uz vīna vai alkohola bāzes, kuru alkohola saturs nepārsniedz 22 tilpumprocentus, dzirkstošo vīnu, deserta (liķiera) vīnu;

2.3.    2.1. un 2.2. punktā minētos alkoholiskos dzērienus jebkurā kombinācijā, ja procentu daļa, ko izmanto individuāli noteiktajiem daudzumiem, kopā nepārsniedz 100 procentus.

2.4.    4 litrus nedzirkstošo (negāzēto) vīnu;

2.5.    16 litrus alus.

Piemēri pieļaujamo alkoholisko dzērienu daudzumu pārvietošanai bez nodokļu nomaksas :

•       1 litrs alkoholiskā dzēriena, ja alkohola stiprums pārsniedz 22%, 4 litri nedzirkstošā (negāzētā) vīna, 16 litri alus.

•       2 litri dzirkstošā vīna, 4 litri nedzirkstošā (negāzētā) vīna, 16 litri alus.

•       0,5 litri alkoholiskā dzēriena, ja alkohola stiprums pārsniedz 22% (50% no atļautā stiprā alkohola daudzuma), 1 litrs dzirkstošā vīna (50% no atļautā dzirkstošā vīna daudzuma), 4 litri nedzirkstošā (negāzētā) vīna, 16 litri alus.

•       0,3 litri alkoholiskā dzēriena, ja alkohola stiprums pārsniedz 22% (30% no atļautā stiprā alkohola daudzuma), 1,4 litri aperitīva (70% no atļautā aperitīva daudzuma), 4 litri nedzirkstošā (negāzētā) vīna, 16 litri alus.

        Salīdzinot ar līdzšinējiem akcīzes preču pārvietošanas ierobežojumiem, no 2008.gada 1.decembra ceļotāji, nemaksājot nodokļus, personīgajā bagāžā drīkstēs ievest Latvijā no ārvalstīm, kas nav ES dalībvalstis, lielāku daudzumu alkoholisko dzērienu, turpretī tabakas izstrādājumu daudzumi nemainīsies. Līdz šim bija atļauts ievest alkoholiskos dzērienu šādos daudzumos:

•       1 litru stipro alkoholisko dzērienu (ar spirta saturu virs 22 tilpumprocentiem) un 2 litrus alkoholisko dzērienu ar spirta saturu līdz 22 tilpumprocentiem, piemēram, gāzēto vīnu, deserta vīnu, kopā 3 litri;

•       vai arī 2 litrus gāzēto vīnu, deserta vīnu un 2 litrus negāzēto vīnu, kopā 4 litri.

3.      Naftas produktus (degvielu):

•       transportlīdzekļa degvielas standarttvertnē;

•       degvielas pārvietojamās tvertnēs – ne vairāk kā 10 litrus vienam transportlīdzeklim.

4. Bezalkoholiskie dzērieni un kafija, ievērojot likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” noteiktos nosacījumus un ierobežojumus preču vērtībai.

        Saskaņā ar ES regulā noteikto, ja personīgās bagāžas patiesā vērība nepārsniedz 700 eiro, fiziskai personai ir tiesības izvēlēties piemērot muitas nodokļa vienoto procentuālo likmi – 2,5 % no preču muitas vērtības. Tas attiecas arī uz pasta sūtījumiem.

        Grozījumi likumā „Par pievienotās vērtības nodokli” un likumā „Par akcīzes nodokli” veikti, pamatojoties uz Direktīvu 2007/74/EK. Izmaiņu mērķis un pamatojums minēts šīs direktīvas preambulā:

1)      Kvantitatīvajiem ierobežojumiem un monetārajiem robežlielumiem, uz kuriem attiecas atbrīvojumi, jāatbilst dalībvalstu pašreizējām vajadzībām;

2)      Nosakot monetāros robežlielumus, jāņem vērā:

•       naudas reālās vērtības izmaiņas kopš pēdējās paaugstināšanas 1994.gadā;

•       grūtības, ar kurām saskaras dalībvalstis, kurām ir kopīga sauszemes robeža ar trešajām valstīm, kur ir ievērojami zemākas cenas, un kurās tādejādi var rasties problēmas saistībā ar vieglo un pievilcīgo iepirkšanos ārzemēs. Tāpēc ir pamatoti noteikt monetāros robežlielumus atkarībā no ieceļošanas veida (pa sauszemi – zemākus);

3)      Tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem noteiktie ievešanas daudzumi jāsaglabā, lietderīgi paredzēt ierobežojumus arī alus ievešanai, turpretī ierobežojumi smaržu ievešanai jāatceļ.

        Informācija ceļotājiem pieejama arī VID interneta mājas lapā sadaļā Noderīgi > Informācija ceļotājiem.

03.12.2008.

VID Komunikācijas daļa

(67028691, 67028695, 29350642)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI